Wat is het effect van zachte kracht?

Innovatie 4

‘Het moet anders!’ Je hebt visie voor je bedrijf of organisatie. Jij ziet het al voor je. Maar de anderen? Simon P. Walker onderscheidt in zijn trilogie The Undefended LeaderĀ tussen sterke kracht en zachte kracht. Vaak wordt leiderschap geassocieerd met sterke kracht. Jij weet het. Jij bent aan het woord. Jij gaat voorop. Jij bent actief. Jij bepaalt richting. Wat voor effect heeft dit op de mensen die jij leidt? Dat is een ecologie: jij doet een stap vooruit en zij doen een stap achteruit.

Als leider kun je bewust zachte kracht inzetten. Jij weet het even niet. Je bent stil. Je doet even niets. Welk effect zou dit hebben? Bijvoorbeeld op innovatie, op visie ontwikkeling, op eigen kracht en participatie van werknemers? Ook dat is een ecologie: jij doet een stap achteruit en zij doen een stap vooruit.

Om zachte kracht in te kunnen zetten, heb je vertrouwen nodig in jezelf en in de ander. Geprikkeld? Behoefte aan coaching of training als leider of ondernemer? Kom eens kennismaken. Stuur een bericht via info@oedsblok.nl of bel 06-21111202.