Wat is jouw leiderschapsego?

Leiding geven vanuit wie jij bent. Dat klinkt goed. Maar wat betekent het voor jou eigenlijk dat jij leiding geeft vanuit wie je bent? Ben je je bewust van de invloed van jouw vorming als persoon op hoe jij leiding geeft? Jouw persoon en hoe jouw ego is gevormd, doet iets met de organisatie die jij leidt. En de mensen in jouw organisatie doen iets met jou.

In de mist lopen

95% van ons handelen is onbewust. Hoe je reageert is gevormd door je geschiedenis. Vooral in de leeftijd van 2-3 jaar, de pubertijd en begin 20 zijn je hersenen meer ‘van plastic’. De indrukken in die periodes vormen je het meest. Je reageert vanuit je gewoonte en reflex. Ook in je leiding geven. Lange tijd vermoedde ik dat wel voor mijzelf. Maar ik kon er niet de vinger op leggen. Het voelde alsof ik in de mist liep.

4 leiderschapsego’s

Simon Walker onderscheidt in zijn trilogie The Undefended Leader 4 leiderschapsego’s:

  • het vormende leiderschapsego
  • het definiërende leiderschapsego
  • het aanpassende leiderschapsego
  • het verdedigende leiderschapsego

In zijn boek beschrijft hij elk van de leiderschapsego’s en verbeeldt hij de leiderschapsego’s ook in een visueel landschap. De variabelen in de leiderschapsego’s zijn: vertrouwen in de ander (hoog of laag?) en vertrouwen in jezelf (hoog of laag?). Dit heeft mij en anderen inzicht gegeven! Alsof de mist opklaart en je helder kunt gaan zien.

Als de mist die opklaart

Het werken met de leiderschapsego’s en de visuele landschappen heeft mij en anderen inzicht gegeven! Het voelt als de mist die opklaart en je helder kunt gaan zien. Dit zijn ervaringen van deelnemers aan de leertrack The Undefended Leader:

‘Ik zie nu vanuit mijn hechting als kind dat ik hoge standaarden heb voor mijzelf.’

‘Wie loopt er door je landschap?’ was een confronterende vraag.’

‘Dicht bij jezelf komen. De vrijheid die naar buiten komt wil ik verder opzoeken. Ontdekken dat ik het kan, vrijheid en geluk.’

‘Uit angst en onzekerheid paste ik me aan. Hard werken, iedereen tevreden houden. Er zijn mooie dingen gebeurt, waarin ik nu mezelf kon zijn.’

Hoe ben jij gevormd?

Wat is jouw leiderschapsego? Hoe ben jij gevormd van jongsaf aan en wat doet dit met hoe je leiding geeft? Wat is je kracht en wat zijn je valkuilen?

Het werken hiermee in coaching en de training The Undefended Leader levert veel op. Interesse? Kijk eens rond op deze site of op de website van het Instituut voor Undefended Leadership. Welkom voor coaching of bij een van onze leertracks. Kennismaken met een goeie kop koffie kan ook! Bel me dan op 06-21111202 of mail naar info@oedsblok.nl.