Leiderschap

Leiderschap

‘We moeten leren omgaan met structurele onzekerheid. Daarvoor is moed, lef en leiderschap nodig.’
(Jan Rotmans in Verandering van tijdperk. Nederland kantelt)
‘Niet mijn omgeving had het nodig om aangesproken te worden, maar ikzelf.’
(Simon Walker in The Undefended Leader)

´Ik zorg voor mijn organisatie en mensen. Maar hoe zorg ik voor mijzelf?´
´In het krachtenveld dat ik dagelijks ervaar: hoe geef ik leiding vanuit wie ik ben?´
´Mensen moesten eens weten hoe ik mij van binnen voel…´

Herken je hier iets van? Dan is het tijd om aandacht te geven aan jezelf.
Dat kan met de leertracks The Undefended Leader.
Ik vertel je meer over mijn ervaring en wat ik kan bieden in leiderschap.

Jij als leider

Heb jij verantwoordelijkheid op je genomen in leiding geven? Ik vind dat moedig en heb respect voor je! De meeste leiders zijn idealisten tot op een bepaalde hoogte. Je ziet iets wat anderen niet zien. Je wilt mensen in beweging krijgen, meenemen naar dat wenkende perspectief.

Om daar te komen, moeten mensen de veiligheid van de bestaande situatie loslaten. Een onbekende, misschien wel onzekere toekomst omarmen. De taak van de leider is om die verandering mogelijk te maken – niet als optie, maar in de realiteit. Jij als leider bent hun veiligheid en zekerheid. Mensen volgen jou omdat ze je vertrouwen. Leiderschap gaat over beweging, vertrouwen en macht.

Wat doet de spanning tussen ideaal en werkelijkheid met jou? Het geeft een prettig gevoel als mensen blij met je zijn. Het is verleidelijk iedereen tevreden te houden. Maar wie volgt wie dan eigenlijk? Geef je nog wel leiding? Wat gebeurt er met jou onder druk?

The Undefended Leader

Misschien ken je ook de momenten waarop je denkt: ik stop er mee, ik kan dit niet. En klauter je ook al een groot deel van je tocht alleen de berg op. Vanuit mijn eigen reis voel ik mij betrokken bij het persoonlijke proces van leiders, die midden in de samenleving van nu willen staan.

Via een workshop in Engeland maakte ik kennis met de benadering van The Undefended Leader, ontwikkeld door Simon Walker vanuit zijn Human Ecology Theory en beschreven in zijn trilogie The Undefended Leader.

Dit levert het op:

‘Je niet verdedigen als leider is vrij genoeg zijn om helemaal beschikbaar te zijn in de situatie waarin je bent, zonder compromis door angsten, twijfels of de noodzaak van zelfbehoud.’
(Simon Walker)

De kennismaking met Undefended Leadership was voor mij ontdekkend: in het ‘verdedigend’ zijn als leider is het ten diepste mijn eigen ego dat ik aan het verdedigen ben. Walker biedt een originele en rijke visie op leiderschap. Zijn ‘ecology of power’ geeft een dynamisch model dat je helpt te zien wie je bent en wat jouw effect is en kan zijn op de mensen om je heen in diverse situaties.

Veel leiders zullen zeggen dat kwetsbaar zijn juist problemen brengt. Dat je controle moet houden. Je zwakheden moet zien te maskeren. De benadering van The Undefended Leader wijst een andere weg, die past bij de werkelijkheid die ik zelf ook merk:

formuleWat kan ik je aanbieden?

In 2017 heb ik met Liesbeth van Tongeren het Instituut voor Undefended Leadership opgericht. Op de website vind je meer informatie over de Persoonlijke leertrack (Pro) en Groepsleertrack (Pro).

Wil je een indruk op doen van Undefended Leadership? Download dan het gratis ebook ‘Wat is Undefended Leadership?’

‘Blijf je sociale hart volgen! Succes met coaching en leiderschapsprogramma’s: managers zijn er te veel, echte leiders nauwelijks!’
Bas van der Vliet, regio-manager UWV Midden-Gelderland en FoodValley

Meer weten over coaching vanuit de kracht van de relatie? Ga naar de pagina Coaching.
Meer weten over speelruimte voor innovatie? Ga naar de pagina Innovatie.

Back to Top